Növényi paraziták és gazdaszervezetek

Dodder paraziták. Aranka | Seminis

Tartalom

  dodder paraziták

  Világszerte Tünetek Az aranka egy parazita növény, amely sárga vagy narancssárga szálszerű indát növeszt. Ez az érintett növények föld feletti részei köré csavarodik. Ezeken a hajtásokon apró tapadókorongok jönnek létre, amelyekkel behatol a növénybe és tápanyagokat szívnak magukba.

  A növekvő inda továbbterjed a szomszédos növényekre is.

  dodder paraziták

  A károsítás kialakulásának feltételei Az aranka számos gazdanövényen, így sok gyom- és kultúrnövényfajon megél. Apró, fürtös virágok nőnek rajta, több ezer kis maggal. Egyes magok már az első évben kicsíráznak, a többi mag azonban a csírázás előtt évekig nyugalmi állapotba kerül. Szabadföldi környezetben az aranka kikelése után rácsavarodik a hagyma csíranövényeire.

  • Nagy aranka – Wikipédia
  • Aranka | Seminis
  • Megjelenése[ szerkesztés ] A nagy aranka ritkán cm magasra kúszó, lágyszárú, kizárólagos parazita életmódot folytató, egyéves növény.
  • Dodder - a parazita növény minden ember számára ismeretes; veszélyes liana-szerű gyomnövénycsomagolás a termesztett növények köré, ez nem teszi lehetővé az utóbbi fejlődését normálisan, táplálékokkal együtt elszívva a vitalitást.
  • Gömbféreg lokalizációja

  Védekezés Az aranka növényi maradványként vagy magként is fennmaradhat a talajon vagy a talajban. A táblára művelési eszközökkel dodder paraziták az öntözővízzel is bekerülhet.

  Ezért a védekezés legjobb módja az aranka és a fertőzött növények korai eltávolítása. E parazita növény ellen hatékonyan lehet védekezni oly módon, hogy a növényi maradványokat megsemmisítjük, az eszközöket pedig a fertőzött földekről tiszta földekre való áttelepítés előtt megtisztítjuk. A gyomirtók és a gabonákkal váltott vetésforgó szintén megfelelő védelmet nyújthat.

  dodder paraziták