Szarvasmarha galandféreg ciszta. A Magyarországon előforduló féregfertőzések

Galandféreg ciszta. Huszonnégy

Tartalom

  pinworm jelei ideiglenes emberi paraziták

  Arzénban érzi magát jól a háromnemű kenguruszerű féreg Epilepsziás rohamokkal fordult orvoshoz az a 18 éves férfi, akinek az MRI-felvételei nagyon ijesztő állapotot mutattak: a férfi agya tele volt olyan cisztákkal, amelyeket egy horgasfejű galandféreg fertőzése okozott.

  Egészen pontosan a féreg lárvái okoztak egy neurociszticerkózis nevű állapotot, amelyet a galandféreg Taenia solium fiatal fejlődési alakja ciszticerkusz okoz. A férfi az indiai ESIC Főiskola kórházába ment epilepsziás rohamokkal, de az orvosok észrevették azt is, hogy zavarodott, és a jobb szeme fölött, valamint a jobb heréjében duzzanat is látható.

  Teljes szövegű keresés Galandférgesség.

  Az MRI-vizsgálat kimutatta, hogy az agy külső burka tele van olyan cisztákkal, amelyeket a galandféreg lárvája okoz. Az MRI-képeken a ciszták olyanok, mintha pöttyök borítanák végig galandféreg ciszta agy területét. A fertőzést gyakorlatilag bármilyen módon elkaphatja valaki, ha elfogyasztja a féreg lárváját: egy át nem sütött disznóhússal, vízzel, vagy akár fertőzött széklet érintésével is.

  lapos körömféreg giardia greek yogurt

  Mivel a férfi vegetáriánus volt, a legnagyobb esély az utóbbira van — írja az IFL Science. Forrás: The New England Journal of Medicine A WHO adatai szerint a galandféreg-fertőzés főleg a fejlődő országokban gyakori, azokon a területeken, ahol nem a legjobb a közhigiénia.

  Horváth Balázs, általános orvos A hólyagférgesség vagy echinococcosis Magyarországon talán a legnagyobb problémát okozó féregfertőzés. Kórokozója leggyakrabban az Echinococcus granulosus, mely mm hosszú, főként kutyákban él, illetve juhok játszhatnak még szerepet a férgek életciklusában. Hirdetés A bélféreg lenyelt petékkel terjedhet emberre.

  A világ ezen részein a neurociszticerkózis az epilepsziaszerű rohamok egyharmadáért felelős. Világszerte 2,30 millió ember szenvedhet galandféreg-fertőzésben, de nagyon sok embernél tüneteket sem mutat.

  miért jönnek ki pinwormok éjszaka inni férgektől

  Az orvosok is kijelentették, hogy a 18 éves férfi esete nagyon extrém, és már több szervre átterjedt. A történetnek sajnos nem lett jó vége: mivel a fertőzés ennyire előrehaladott volt, és rengeteg szervet kellett volna egyszerre kezelni, a galandféreg ciszta nem segítettek, és a férfi két hét alatt meghalt.