Mi állhat a hasmenés hátterében?

Hasmenés paraziták

hasmenés paraziták

Ezt a szócikket tartalmilag és formailag is át kellene dolgoznihogy megfelelő minőségű legyen. További részleteket a cikk vitalapján találhatsz. Ha nincs indoklás a vitalapon, bátran távolítsd el a sablont!

hasmenés paraziták

Az utazók hasmenése Travelers Diarrhea, TD a szokásosnál legalább kettő vagy többszöri, híg széklet ürítését jelenti. Hirtelen kezdet jellemzi, akár az utazás alatt, akár hazatérés után.

hasmenés paraziták

Hirtelen kezdet, napi laza széklet jellemzi, mely nap múlva magától megszűnik. Meghatározó kockázati tényező az úticél.

Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak

Az utazók hasmenése a leggyakoribb egészségügyi probléma a külföldi tartózkodás alatt. Előfordulása földrészeként változó, hasmenés paraziták tényező a higiénés szabályok betartása, az utazó kora, alapbetegsége, étkezési szokásai, immunitása.

A klinikai tüneteket változóak, súlyosságuk a só- és folyadékveszteség, a pathomechanizmus szerint kialakult gyulladásos vagy toxikus hatástól függ. A folyamat lassítására, az exsiccosis elkerülésére vagy megszüntetésére ún.

hasmenés paraziták

A tünetek enyhítésére korlátolt számú gyógyszer áll rendelkezésre. Antibiotikumok profilaktikus vagy terápiás alkalmazása meghatározott csoportoknak, szűk indikációval ajánlott.

A széklet típusa alapján a hasmenés lehet vékony- vagy vastagbél eredetű. Míg előbbi esetén vizes, nagy mennyiségű, esetleg emésztetlen ételmaradékot tartalmazó a széklet, utóbbi esetben kis mennyiségű, véres vagy nyákos székürítés a jellemző.