Orsóférges fertőzés – Wikipédia

Oscaris féreg. Orsóférges fertőzés (ascariasis)

Oscar's Oasis - Infiltration - HQ - Funny Cartoons

Főoldal » Betegségek » Fertőző betegségek » Parazitafertőzések » Orsógiliszta fertőzés Ascariasis Az ascariasist ejtsd: aszkáriázis az Ascaris lumbricoides nevű hengeres féreg okozza. A betegség világszerte előfordul, azonban a melegebb vidékeken, szegényes közegészségügyi viszonyok között gyakoribb, mivel nagyrészt a gyermekek nem szabályozott székletürítése tartja fenn.

fehér férgek az emberek tüneteiben

A kikelt lárva áthatol a vékonybél falán, majd a nyirok- és vérkeringéssel a tüdőbe kerül. Itt a léghólyagocskákba alveolusok jut, felvándorol a légutakba, majd a beteg a garatjából ismét lenyeli.

férgek betegségének jelei

A lárva a vékonybélben érik meg, és itt él tovább. A kifejlett alakok cm hosszúak, és mm vastagok.

újgenerációs féreghajtó gyógyszer

Mind a lárvák vándorlása a tüdőn keresztül, mind pedig a bélben tanyázó kifejlett férgek oscaris féreg tüneteket. Tünetek és kórisme A lárvák vándorlása a tüdőn keresztül lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel járhat.

A súlyos bélfertőzés hasi görcsöket, és alkalmanként bélelzáródást okozhat.

népi gyógyszerek az emberi paraziták leküzdésére

A nagy számú féreg csökkentheti a táplálék felszívódását, az érett férgek pedig elzárhatják a féregnyúlvány szájadékát, az epevezetékeket vagy a hasnyálmirigy-vezetéket. A kifejlett oscaris féreg jelenlétét általában a székletben jelenlévő peték alapján ismerik fel, de olykor a vizsgálatok magát az érett férget is kimutatják a székletből, hányadékból vagy a lárvákat a köpetből.

parazitaellenes hatás

Megemelkedhet a vérben bizonyos fehérvérsejttípusnak, az eozinofil sejteknek a száma. Mellkasröntgen-vizsgálat során esetleg láthatók a vándorlás jelei. Megelőzés és kezelés A megelőzés kulcsa a megfelelő közművesítés, és a mosatlan zöldségek fogyasztásának kerülése.

élő férgek egy személyben

A kezelés pirantel-pamoát vagy mebendazol adásából áll; az utóbbi szer azonban terhes nőknél a magzatra gyakorolt esetleges káros hatásai miatt kerülendő.