Árvízi kármentésben is helytállnak a szegedi rögbisek


2013.06.14.
A hétvégén hazai rögbi „fellegvárába“, Esztergomba utaznak a szegedi Fit World Gorillák RC és az SZTE EHÖK Se rögbi játékosai. Nem szokványos a felszerelés, gumicsizmával és szerszámokkal készülnek a csapattagok, önkéntes árvízi kármentésben vesznek részt.

A mostani hétvége jól megérdemelt pihenő lett volna a szegedi rögbiseknek. Az első vonalban küzdő Gorillák ugyan nem jutottak az Extra Liga legjobb 4 csapata közé, így majd a június végi döntőn a Szuper Kupáért küzdhetnek az NB1 bajnokával, a rögbi NB2 küzdelmei viszont a múlt héten befejeződtek. Az utolsó, fehérvári fordulót is hibátlanul teljesítették a szegediek és ezzel az SZTE EHÖK Se rögbi csapata megnyerte a hétcsapatos bajnokságot.

A játékosok és a csapat vezetői azonban nem a pihenőt választották, mert jött az árvíz és segítségkérés érkezett Esztergomból. A dunai árvíz levonulásával a vészhelyzet ugyan elmúlt, de a pusztítás maradt, ezért egyértelmű volt a döntés: vasárnap a rögbisek egy önkéntesekből álló nagyobb létszámú csoporttal részt vesznek az árvízi kármentésben.

Egy hét múlva, június 20.-23. közt Esztergom ad otthont az Európai Veterán Rögbi Szövetség (EVRA) Fesztiválnak, amelyre 26 ország rögbi válogatottja hivatalos, majd a június 29.-i Magyar Rögbi Bajnoki Döntőt is ott rendezik. Sajnos hiába készült a helyi és az ország minden részéből érkezett rögbisek segítségével 8.20 m magas gátrendszer a sportlétesítmények köré a Duna soha nem látott áradásával szemben, a víz mindent elöntött. Az ár levonulása nyomán a Duna parti RCH pálya és kiszolgáló helységeinek helyreállító munkálatai a mai napon megkezdődtek: dolgoznak a szivattyúk, takarítógépek, és a szorgos kezek is pakolják a vízzel megtelt homokzsákokat.

Szeged rögbi csapatai a hazai mezőny fiataljai közé tartoznak, nem érdekeltek a veteránok küzdelmeiben, de a fiúk úgy gondolták, hogy összefogással és legalább egy napi kemény munkával - takarítással, a szemét elhordásával, rendrakással – segítik az árvíz nyomainak eltüntetését, a rendezvények sikerét és tisztelegnek az „öregek“ előtt!

A rögbis önkéntesek vasárnap 5:30-kor indulnak busszal Szegedről és tervek szerint 9-től az ottani munkavezető irányításával 17 óráig dolgoznak majd. A segítő akciót várhatóan ingyen szállítással a Tisza Volán is támogatja.

2014-02-06 12:10:22


Hozzászólások: