2017. augusztus 01-től érvényes szabálymódosítások


1) Law 3 Number of Players – The Team
3.6 (Uncontested Scrums) Add (h) Uncontested scrums as a result of a sending off, temporary suspension or injury must be played with eight players per side. Reasoning: To discourage teams from going to uncontested scrums.

3.6 (Passzív tolongás) (h) Abban az esetben, ha kiállítás (piros), ideiglenes kiállítás (sárga) vagy sérülés miatt passzív tolongás alakul ki, azt 8-8 játékossal kell játszani.

2) Law 5 Time
Add to 5.7(e) If a penalty is kicked into touch after time has elapsed without touching another player, the referee allows the throw-in to be taken and play continues until the next time the ball becomes dead.
Reasoning: To discourage teams from infringing in the dying moments of the game.

5.7(e) Ha az idő lejártával a bűntető rúgást úgy rúgják ki, hogy a labda nem érint egy másik játékost is, akkor a játékvezető engedélyezi a bedobást és a játék addig folytatódik, amíg a labda „meg nem hal”.

3) Law 8 Advantage
Add to 8.1(a) When there are multiple penalty infringements by the same team, the referee may allow the captain of the non-offending team to choose the most advantageous of the penalty marks. Reasoning: To discourage repeat offending when advantage is already being played and to reward teams against whom repeat offending has taken place.

8.1(a) Ha ugyan azon csapat egymást követően kétszer is hibázik, a játékvezető a vétlen csapat kapitányának engedélyezi, hogy a számára kedvezőbb szabálytalanságot (és annak helyét) válassza.

4) Law 9 Method of Scoring
9.A.1 (points values) Penalty Try. If a player would probably have scored a try but for foul play by an opponent, a penalty try is awarded. No conversion is attempted.
Value: 7 points
Reasoning: To discourage teams from illegally preventing a probable try from being scored while also saving time on the clock by negating the need for a conversion.

9.A.1 (pontok) Bűntető cél. Ha a játékos nagy valószínűséggel célt szerzett volna, de az ellenfél szabálytalanságával azt megakadályozta, bűntető célt ítél a játékvezető. Jutalomrúgást nem kell elvégezni. A bűntető cél értéke: 7 pont.

5) Law 19 Touch and Lineout
Add to definitions on page 117:
• A player who is attempting to bring the ball under control is deemed to be in possession of the ball.
Reasoning: This brings into law something that is already applied in practice. It means that a player "juggling” the ball does not have to be in contact with it at the exact moment of touching the touchline or the ground beyond it for the ball to be deemed to be in touch. This makes it easier for the match officials to adjudicate.

Az a játékos, aki megpróbálja a labdát irányítani, az a labdát birtokolja. Ezzel összhangban az alábbi új bedobási szabályok kerülnek bevezetésre:

Amend eighth definition on page 117:
• If a player jumps and knocks the ball back into the playing area (or if that player catches the ball and throws it back into the playing area) before landing in touch or touch-in-goal, play continues regardless of whether the ball reaches the plane of touch. Reasoning: To simplify law and to increase ball-in-play time.

Az ugró játékos, aki visszaüti a labdát a játéktérre (vagy a játékos aki megfogja a labdát és visszadobja a játéktérre) mielőtt az oldalvonalon vagy a célterületi oldalvonalon kívül érkezne a földre, a játék folytatódik, függetlenül attól, hogy a labda elérte-e az oldalvonalak síkját.

Add to definitions on page 117:
• If the ball-carrier reaches the plane of touch but returns the ball to the playing area without first landing in touch, play continues.
Reasoning: To simplify law and to increase ball-in-play time.

Ha a labdás játékos elérte az oldalvonal síkját, de a labdát visszajuttatja a játéktérre anélkül, hogy első landoláskor az oldalvonalon kívülre érkezne, a játék folytatódik.

Add to sixth definition on page 117:
• In this case, if the ball has passed the plane of touch when it is caught, then the catcher is not deemed to have taken the ball into touch. If the ball has not passed the plane of touch when it is caught or picked up, then the catcher is deemed to have taken the ball into touch, regardless of whether the ball was in motion or stationary.
Reasoning: To simplify law and to increase ball-in-play time.

Ebben az esetben, ha a labda elérte az oldalvonal síkját akkor, amikor azt megfogta egy játékos, ebben az esetben nem a labdát megszerző játékos „vitte ki a labdát”.

Ha a labda nem hagyta el az oldalvonal síkját akkor, amikor azt megfogta vagy felvette a játékos, akkor a labdát megfogó/megszerző játékos „juttatta ki a labdát” a játéktérről függetlenül attól, hogy a labda mozgásban, vagy álló helyzetben volt.

With the exception of the change to Law 3, which is only for 15s, all these trials apply equally to 15s and rugby sevens.

A „Law 3” (játékosok száma a tolongásban) kivételével a szabálymódosítások a 7-es rögbi esetében is alkalmazandók.

In addition, the following trials were approved for law changes in sevens only:

Ezeken kívül 7-es rögbi esetében a következő módosítások alkalmazandók:

• Finals should last no longer than seven minutes each half (rationale is player welfare – the evidence shows that a disproportionate number of injuries take place in the second half of finals. Injuries per minute are higher in the second half of finals as opposed to the first half and throughout normal matches of seven minutes each way.)

A döntők hossza félidőnként nem lehet 7 percnél hosszabb.

• Referee Video Referral (RVR) to be taken out of on-field referees' hands with the ultimate decision being taken by the TMO – often difficult to see the screen and make a call. The RVR protocol remains unchanged. The TMO will be one of the pool of tournament referees

Az ún. RVR protokoll változatlan marad.

• The restart kick must be taken within 30 seconds of a penalty kick or dropped goal being attempted where the kick is successful or goes dead.

Az újrakezdő rúgást 30 másodpercen belül el kell végezni azt követően, hogy a bűntetű rúgást vagy dropp rúgást megkísérelték.

• Teams must form a lineout within 15 seconds from the time the referee indicates the place where the throw-in will take place.

Ha a játékvezető megjelölte a bedobás helyét, azt 15 másodpercen belül el kell végezni.

• Teams must be ready to form a scrum within 15 seconds from the time the referee indicates the mark of the scrum.

Ha a játékvezető megjelölte a tolongás helyét, a csapatoknak 15 másodpercen belül készen kell állniuk arra, hogy azt el lehessen végezni.

• A penalty or free-kick must be taken within 30 seconds of being awarded.

A bűntető és szabad rúgásokat azok megítélését követő 30 másodpercen belül el kell végezni.

For more informations and for videos/Bővebb információ és videók

2017-08-23 09:03:32


Hozzászólások: