<

A Fit World Sportegyesület a 2014.évi adó 1 % felajánlásból 424.433,-eFt támogatásban részesült.
A támogatást az utánpótlás csapatok utaztatási és nevelési költségeire fordítottuk.
A támogatásokat ezúton is köszönjük és ezután is szívesen fogadjuk!

ADÓSZÁMUNK: 18473463-1-06

Gorillák Rugby Club a Fit World Sportegyesület rögbiszakosztályaként működő szegedi rögbi csapat.

Ahol megtalálsz bennünket: Szeged, Etelka sor - itt edzünk és játszuk mérkőzéseinket. Látogass ki, nézz meg bennünket!

Mottó: A rögbi sportág szabályai, mozgásanyaga még kevésbé ismert a magyar sportéletben, mint más hagyományos sportágaké, pedig a focival egy tőröl ered. (Angliában a rögbi a "football", a foci a "soccer")

Ez a világszerte népszerű labdás küzdősport - ami egyben a csapatjátékok csúcsa - még keresi az őt megillető helyet a magyar fiatalok körében. Mi, akik elkötelezett hívei vagyunk ennek a kemény, férfias, ugyanakkor nagyon erős jellemformáló sportágnak, szeretnénk elérni, hogy a magyar fiatalok fizikai képzésében és szellemi nevelésében is nagyobb szerepet kapjon sportágunk.

A főiskolák képzési választékában szerencsére már szerepel a rögbi... nálunk pedig gyakorolható is!!

A rögbi szegedi története

A Mogorva Gorillák…

1993 februárjában alakult az első szegedi rögbi csapat Mogorva Gorillák néven. Kezdetben az újszegedi városliget nagy tisztásain voltak az edzéseik. Egy szombati edzés után sárosan, csapzottan mentek végig a rögbisek a liget sétányán, a szembe jövő emberek mind csodálkozva bámulták a társaságot. Hajagos Róbert a csapat egyik játékosa ekkor egy filozofikus megjegyzést tett: „Azért néznek minket annyira, mert irigykednek. Tudják, hogy mi most valami olyat csináltunk, amit nagyon szeretünk, és most nagyon jól érezzük magunkat.”

Legyen ez a mottónk, s e mottó jegyében ismerkedjünk meg napjaink rögbijével szegedi szemmel legalább nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

Csapat számára az 1995-ös esztendő nagyon szép sikereket hozott. Felnőtt csapat megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott az NB-I-be, kadét csapat pedig megnyerte az első ízben kiírt kadét kupát. Négy szegedi játékos rendszeresen szerepelt a felnõtt válogatottban. Az 1996-os esztendő sajnos szomorú fordulatot hozott. A felnőtt csapat ugyan az ötödik helyen, a kadét csapat pedig a második helyen végzett az elsőosztályú bajnokságban, de ekkor kezdődött meg a hanyatlás is, ami 2002-ben az első szegedi rögbi klub megszűnésével végződött. Szerencsére ekkora már megteremtődtek az újjászületés feltételei is. Az Eötvös József Gimnáziumban 2000 szeptemberében alakult egy diák csapat, Peleskei Tamás vezetésével, illetve több másik iskolában is tartottak edzéseket. A csapat tagjai a Szegedi Tudomány Egyetemen folytatták tovább tanulmányaikat és természetesen megalakították az egyetemi rögbi csapatot. 2003-ban Ausztráliában játszották az ötödik Világ Kupát, melynek néhány mérkozését látta Varga János, korábbi kick-box világbajnok. Nagyon megtetszett neki a játék és kedvet kapott hozzá. Felvette a kapcsolatot a Gorillák volt játékosaival és újra elkezdõdött némi mozgolódás. Természetesen azonnal bekapcsolódtak az egyetemisták is ….

A Fit World Rugby Club

Megalakulás

A szegedi rögbi klub 2004-ban újjá alakult Fit World Sportegyesület néven, az azonos nevű fitnesz és edzőterem tulajdonosának támogatásával, ezért annak nevét viselve Fit World Rugby Club néven indult a hazai NB II-es bajnokságban. A sikerre éhes gárda rögtön dobogóra állt a szezon végén és csak két ponttal maradt le a bajnoki címről. A csapat elnyerte a „legdinamikusabban fejlődő csapat” címet és a 2006-ben átalakult bajnoki rendszerben (az NB I-es bajnokságban) 2005 óta "őrzi "a dobogón a második helyét.

2009-ben a két felnőtt gárda (NBI és NBII) mellett a kadet bajnokságban való részvétel, a diákolimpiai korosztályos és a jelenlegi bajnok egyetemisták sikerei is a csapathoz fűződnek, az SZTE EHÖK SE-vel kialakított együttműködéssel keretében.

A rögbi rövid bemutatása

A rögbit szerte a világon milliók űzik, általában közép-, felső-középosztálybeli értelmiségiek. Ők úgy mondják: „ a foci úri sport durva embereknek, a rögbi durva sport úriembereknek”. Attól kezdve, hogy 1823-ban William Webb Ellis a Rugby nevezetű angol városban megalkotta a rögbi (rugby-footbal) játékot, a játék népszerűsége egyre nő.

Látványos, dinamikus, szórakoztató és izgalmas, ezért nagy üzleti lehetőséget hordoz, a familiáris értékek és a hagyományok tiszteletének megörzése mellett. A rögbi a század elején négyszer szerepelt a nyári olimpiai játékok programjában és 1994-ig deklaráltan amatőr sportág volt. A játék mára az egész világot meghódította, a második legelterjedtebb labdajáték. Világbajnoksága, a Rögbi Világkupa 4 évente kerül megrendezésre. A 2011-ben megrendezett Világ Kupa a második legnézettebb sportesemény volt, az egész világon több, mint egymilliárdan látták. A rögbi 7s változata 2016-tól újra olimpiai versenyszám lesz, 20-20 férfi és női csapat részvételével. Jelenleg 6 kontinensen 118 országban játsszák, csak a szigetországban jelenleg 419 ezer igazolt játékos van. A sportág világszövetsége a dublini székhelyű International Rugby Board (IRB), európai szövetsége a Federation Internationale De Rugby Amateur (FIRA), Párizsban székel.

A rögbinek több fajtája van. Magyarországon az „uniós”, azaz a 15 fős változat a legelterjedtebb, melytől az amerikai foci 19. század második felében vált le. További változatai a 12, a 10 és a 7 fős rögbi. A XX. század elején elindult a ligarögbi változat is, amelyben 13 fő játszik. Az uniós rögbi (rugby XV) egyértelműen az angolszász oktatási kultúra alappillérének tekinthető.

A 7-es rögbit (Rugby 7s) – az olimpia rögbijét – mindkét nembe tartozók és minden korosztályban játsszák Magyarországon, ugyanis a 7-es rögbi a 21. század látványos és dinamikus sportja, amellyel újabb olimpiai sikereket szerezhetünk hazánknak.

Touch rugby - érintős rögbi - olyan játékforma, ahol a mélyfogást az érintés helyettesíti. Az érintős rögbi az 1960-as években alakult ki Ausztráliában (ma csak ebben az országban közel fél millióan játsszák). A teljes testi kontaktust igénylő elemek kihagyásával minden korosztály számára ideális mozgásforma, megőrizve a rögbi játék legtöbb alapvető sajátosságát (les szabályok, hátra passz, stb.).

A magyar rögbi sport

A rögbi a futballal együtt érkezett meg hazánkba a XIX. század végén és a második világháborúig működött is néhány csapat az országban. 1969-ben jött hazánkba egy Giorgio Pasquale nevű olasz diplomata, aki lelkes rögbi játékos volt és ő alapította meg az első hat csapatot Budapesten. Azóta többé-kevésbé folyamatos rögbi élet zajlik nálunk is.

A Magyar Rögbi Szövetség 1990-ben alakult, és mindkét nemzetközi szövetségnek 1991 óta tagja. A Magyar Rögbi Szövetség tagságát 22 önálló rögbi klub alkotja, mely összességében 2000 főt számlál.

A Magyar Rögbi Szövetség irányításával 1990 óta működik hivatalos bajnokság amatőr szinten. (A rögbi a világon mindenhol 1994-ig csak amatőr szinten volt jelen és csak ezután kezdtek el megjelenni a profi klubok nyugaton.)