"Hogy kerültek ezek oda? És hogy hagyhattam őket ennyi ideig a szervezetemben?"

Paraziták epilepsziában, Tünetek és kezelés galandféreg fertőzés esetén

Tartalom

  paraziták epilepsziában

  Fejfájásra panaszkodott, kész horror, amit az agyában találtak Origo A vizsgálatok során egészen elképesztő diagnózist állítottak fel a szakemberek: több mint száz galandféregpete volt az agyában. A gyermek hat hónapig tartó szörnyű időszakon ment keresztül.

  paraziták epilepsziában

  Eleinte az agyban talált cisztákra a kislány szteroidokat kapott, amitől viszont nagyon meghízott, 40 kilogrammról 60 kilogrammra ment fel a testsúlya. Emellett egyéb problémák is gyötörték, például alig kapott levegőt, sőt, még járni is alig bírt. Mivel állapota nem javult, az orvosok CT-vizsgálatra küldték a beteget, itt derült ki, hogy paraziták paraziták epilepsziában meg az agyát.

  paraziták epilepsziában

  Praveen Gupta, az Artemis Kórház neurológiai osztályának vezetője. Ilyen fertőzés akkor történik, ha a páciens galandféreggel fertőzött ételt fogyaszt. Amikor a peték elérik az agyat az idegrendszeren keresztül, úgynevezett neurocysticercosist okoznak, amelyre jellemző az erős fejfájás, az epilepsziás roham és a zavarodottság — magyarázta paraziták epilepsziában orvos.

  paraziták epilepsziában

  Ezt követően ismét szteroidokat kellett szednie. Szerencsére a terápia sikeresnek bizonyult, a kislány már jól van, újra tud járni, és folytathatja tanulmányait. A neurocysticercosist a Taenia solium nevű galandféregfaj petéi váltják ki.

  paraziták epilepsziában

  A parazita a tápcsatornában rakja le a petéket, ahonnan azok a vér-agy gáton átjutva bekerülnek az agyba. Mivel nincsenek egyértelmű, a betegségre jellemző szimptómák, a diagnózis felállítása nem egyszerű feladat.

  paraziták epilepsziában

  A kór elsősorban Dél-Amerika, Ázsia és Afrika szubszaharai régióját érinti, a világ más részein sokkal ritkábban fordul elő.